Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Яреськівська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 21048784) був реорганізований і увійшов до складу Шишацької громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Пояснювальна записка генплан с.Нижні Яреськи

ВСТУП

 

Містобудівна документація – “Генеральний план з розробкою плану зонування села Нижні Яреськи Шишацького району Полтавської області” виконана ПП Пашуба О.В. згідно договору на замовлення Яреськівької сільської ради Шишацького району Полтавської області відповідно до завдання на розроблення та з урахуванням державних вимог та чинних нормативно-правових документів, зокрема:

- Земельний кодекс України від 25.10.2001р. №2768-ІІІ зі змінами;

- Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011р. №3038-VІ зі змінами;

- Закон України «Про автомобільні дороги» від 08.09.2005р. №2862- ІV зі змінами;

- Постанова КМ України «Про затвердження переліку автомобільних доріг загального користування державного значення» від 16 вересня 2015р. № 712 зі змінами;

- Розпорядження голови Полтавської обласної Державної адміністрації від 08.11.2017р. № 763 « Про затвердження переліку автомобільних доріг місцевого значення загального користування в Полтавській області»;

- Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації» від 16.11.2011р. № 290 зі змінами.

 

Проект відповідає чинним Державним будівельним нормам:

- ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»;

- ДБН Б.1.1-15:2012 «Склад та зміст генерального плану населеного пункту»;

- ДБН Б.1.1-22:2017 “Склад та зміст плану зонування території”;

- ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів»;

- ДБН В.2.3-5-2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»;

- ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання. Інженерне обладнання будинків і споруд. Зовнішні мережі та споруди»;

- ДБН В.2.5-74:2013 “Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»;

- ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»;

- ДБН В.2.5-23:2010 «Проектування електробладнання об’єктів цивільного призначення»;

- ДБН Б. 1.1-5:2007 “Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) у містобудівній документації”  та інших нормативних документів.

 

Підставою для розроблення генерального плану є  рішення 44 позачергової сесії 7 скликання Яреськівської сільської ради Шишацького району Полтавської області від 04.03.2019 р. “Про надання дозволу на розробку Генерального плану села Нижні Яреськи Шишацького району Полтавської області”.

Генеральний план розроблено на актуалізованій картографічній основі масштабу М1:2000 у цифровій формі у місцевій системі координат, що має зв’язок із державною системою координат УСК-2000.

При розробці генерального плану враховано:

- “Схему планування території Полтавської області” розроблену ДП “Діпромісто”, яка затверджена в 2013 р.;

- Проект районной планировки Шишацкого района Полтавской области, розроблений Українським Науково-дослідницьким і проектним інститутом цивільного сільського будівництва УКРНДІЦИВІЛЬСІЛЬБУД (м. Київ) в 1986 р.;

- Проект планировки и застройки с. Яреськи Шишацкого района Полтавской области”, розроблений “Укрземпроект” в 1966 р.;

- Генеральний план з розробкою плану зонування  села Яреськи,  Яреськівської сільської ради Шишацького району, Полтавської області, розроблений ПП Пашуба О.В. в 2018 р. 

- Детальний план території за межами населених пунктів для реконструкції існуючої бази зберігання нафти та конденсату з встановленням установки підготовки та стабілізації вуглеводної суміші, розроблений ПП Мінак А.О. в
 2016 р.

- Матеріали технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту с. Нижні Яреськи Яреськівської сільської ради Шишацького району Полтавської області, розробленої ПП “Полтавська земельна компанія” в 2018 р.; 

- Материали технічної документації по формуванню територій і встановленню меж сільських рад народних депутатів та населених пунктів на території Шишацького району, розробленої Полтавським філіалом Інституту землеустрою у 1992 р.

 

Генеральний план с. Нижні Яреськи за радянських часів не розроблявся, так як статус села поселенню був наданий лише в 2008 році. До цього поблизу залізнодорожньої станції “Яреськи” існувало робоче селище. 

Попередній генеральний план сусіднього великого села Яреськи був розроблений більше 50 років тому назад і втратив свою актуальність. Необхідність розробки даної роботи викликана новими соціально-економічними умовами, потребою у впорядкуванні існуючих та виділенні нових територій для подальшого містобудівного та соціально-економічного розвитку населеного пункту, визначенням транспортно-комунікаційних зв’язків.

 

Основні показники генерального плану села розраховані на етап 20 років.

У проекті визначені:

- межі села;

  • сучасний стан та перспективи господарського комплексу села;
  • прогноз чисельності населення;
  • обсяги та розміщення нового житлового будівництва;
  • система громадського обслуговування;
  • заходи з охорони навколишнього середовища;
  • інженерне обладнання території;
  • інженерна підготовка та захист території;
  • розвиток транспорту, вулично-дорожня мережа;
  • архітектурно-планувальна організація території тощо. 

 

І. Аналітична частина.

 

1. Природні умови та інженерно-будівельна оцінка.

 

1.1. Географічне розташування.

Село Нижні Яреськи Яреськівської сільської ради розташоване в південно-західній частині Шишацького адміністративного району на лівому березі річки Псел у межах Північно-Полтавської височиної області Лівобережно-Дніпровського краю в лісостеповій зоні Східноєвропейської рівнини та приурочена до першої та другою надзаплавних терас р. Псьол. Поверхня являє собою хвилясту рівнину, що понижується на південь.

Головні елементи рельєфу – тераси Дніпра. Поверхня терас досить щільно перетинається долинами річок, ярами та балками. В долині виділяються перша та друга надзаплавні тераси, що розвинені, в основному, на лівому березі. Ширина заплави 1-6 км, абсолютні позначки 72-99 м. Перша надзаплавна тераса р. Псел розвинута як і інші тераси вздовж лівого берега. Перевищення її над межевим рівнем річки 4-7 метрів, але місцями достигає 10-20 метрів. Абсолютні відмітки тераси 80-100 метрів. Друга надзаплавна тераса морфологічно слабко виражена в рельєфі.

Рельєф основної частини с. Нижні Яреськи рівнинний, похилий переважно в південно-західному напрямку з перепадом висот до 3-4 метрів. Абсолютні відмітки коливаються в межах 115 – 111 метрів.

Село Нижні Яреськи знаходиться на відстані 1 км південно-західніше від села Яреськи – адміністративного центру однойменної сільської ради та 9 км від районного центру – смт Шишаки. Фактично в с. Нижні Яреськи знаходиться залізнична станція “Яреськи” Полтавської дирекції Південної залізниці на лінії “Полтава – Ромодан”, за 78 км від ст. Полтава-Південна, за 53 км від ст. Ромодан. 

 

1.2. Клімат.

Відповідно до кліматичного районування територія розташована в І-му (Північно-західному) кліматичному районі (рис.1 “Архітектурно-будівельне районування території України”, ДСТУ НБВ.1.1-27:2010). Точкою для відстеження кліматичної ситуації прийняте місто Полтава.

Кліматичні умови характеризуються зростанням континентальності і зменшенням кількості атмосферних опадів з північного заходу на схід. Помірно холодна зима, середня температура січня –7...–8 С; часто посушливе літо, середня температура липня +19…20 С. Кількість днів з температурою, що первищує 10  С, становить 149-172.

У цілому клімат є помірно континентальним з прохолодною зимою і теплим (інколи спекотним) літом. Середньорічна температура повітря становить 7,0 °C, найнижча вона у січні (мінус 6,9 °C), найвища – в липні (20,6 °C). Абсолютний мінімум повітря в січні - 34 °С. Абсолютний максимум - в липні і серпні - +38 °С.

Відносна вологість повітря становить в середньому 74 %, найменша вона у травні (61 %), найбільша – у грудні (88 %).

Найбільшу повторюваність мають вітри з заходу, найменшу - з півночі і південного сходу. Найбільша швидкість вітру - у лютому, найменша - у серпні. У січні вона в середньому становить 4,6 м/с, у липні – 3,1 м/с. Кількість днів з грозами в середньому за рік дорівнює 13, з градом – 5, зі снігом – 59.

Характеристика кліматичних умов, основних метеорологічних показників, необхідних для обґрунтування й прийняття планувальних рішень наведена за даними багаторічних спостережень по метеостанції  “Полтава” (160 мБС). 

Температура повітря:

- середньорічна + 7,0 ºС,

- абсолютний мінімум – 37 ºС,

- абсолютний максимум + 38 ºС.

Розрахункова температура:

- температура найхолоднішої п’ятиденки  -23°С;

- середня температура найхолоднішого місяця  -5,4°С;

- середня температура за опалювальний період  -0,7°С;

- тривалість опалювального періоду  - 180 діб. 

 

1.3. Геологічна будова.

Територія, що розглядається розташована в межах Дніпрово-Донецької западини, південно-західного борту западини, що являє занурену частину схилу Українського кристалічного щита і нового Дніпрово-Донецкого грабена.

В геологічній будові території приймають участь докембрійські кристалічні породи, що представлені архієйськими гнейсами, гранодіоритами і потужна товща палеозойських, мезозойських, кайнозойських відкладень. 

Палеозой представлений трьома системами девонскою, каменовугільною та пермською.

На поверхні пермських відкладень залягають триасові строкатокольорові пісчано-глиністі утворення, що перекриті породами юрського віку, загальна потужність яких коливається від 212 до 561 метра. Юрські відкладення перекриті відкладеннями мелової системи, що представлена нижнім та верхнім відділами.

Кайнозойські відкладення розвинуть повсюдно і представлені палеогеновою, неогеновою та четвертинною системами. 

Палеоген представлений Каневською, Бучакською, Київською і Харьківською свитами. 

Четверинна система. В межах території, що розглядається, відкладення четвертинної системи перекривають суцільним покровом всі більш давні утворення і відсутні лише на крутих обривістих схилах, в місцях виходу четвертинних порід на денну поверхню.

У віковому відношенні виділяються нижньочетвертинні, верхньочетвертинні та сучасні відкладення. 

 

1.4. Гідрологічні умови.

За гідрологічним районування територія села Нижні Яреськи входить до Сульсько-Ворсклинської підобласті Лівобережної Дніпровської області достатньої водності. Гідрографічну мережу району проектування представляє р. Псьол (лівий приток ріки Дніпра), що розташована на відстані 3 км на південь від села. Поверхневі води в межах населеного пункту представлені невеликим ставком.

Житлова забудова села Нижні Яреськи під час весняних паводків не затоплюється.

В гідрогеологічному відношенні територія відноситься до південної частини Дніпровсько-Донецького артезіанського басейну.

Перші від поверхні водоносні горизонти і комплекси розміщені у алювіальних і озерно-алювіальних антропогенових відкладах надзаплавних терас і заплав річок і середньо-антропогенових флювіогляціальних відкладеннях. Піски з прошарками супісків, суглинків і глин, в нижній частині з галькою і гравієм.

 

1.5. Корисні копалини.

На території дослідження в межах с. Нижні Яреськи корисних копалин не добувається. Загалом по Шишацькому району із корисних копалин наявні нафта, глина, пісок, є джерела мінеральних вод. 

 

1.6. Грунтовий покрив.

Основні типи грунтів – типові малоґумусні і середньосуглинкові чорноземи. 

 

На території села виділено такі агровиробничі групи грунтів:

 

Тип грунту

Шифр агрогрупи

Дерново-підзолисті піщані ґрунти

борових терас

Чорноземи типові малогумусні і чорноземи сильнореградовані середньозмиті середньосуглинкові

56д

Лучні, чорноземно-лучні і каштаново-лучні несолонцюваті і слабосолонцюваті засолені середньосуглинкові ґрунти

134д

 

1.7. Інженерно-будівельна оцінка.

Відповідно до районування території України за складністю інженерно-геологічних умов село Нижні Яреськи розташоване в межах зони незначної інженерно-геологічної складності освоєння території.

Інженерно-геологічні умови території залежать від її геологічної побудови і геоморфологічних особливостей. Найбільш благоприємними вони будуть на ділянках міжбалочних вододілів і в районі розповсюдження високих терас. 

В плані сейсмічної характеристики територія відноситься до несейсмічної зони – 5 балів, (Карта ОСР 2004-А Украины, ДБН В.1.1-12:2006 “Строительство в сейсмических районах Украины”). Проте, при проектуванні та будівництві особливо відповідальних об’єктів та споруд, що мають коефіцієнт надійності по відповідальності не менше 1,2 (у відповідності з ГОСТ 27751-88), пошкодження чи руйнування яких під впливом землетрусу може призвести до надзвичайних ситуацій державного рівня, слід користуватися картою ОСР-2004-С, відповідно якої територія знаходиться у 6-бальній зоні. На сьогодні в межах села явища затоплення поверхневими водами не спостерігалися. Ґрунтові води  розташовані на глибині понад 3 м від поверхні землі. Небезпечні геологічні процеси відсутні.

За інженерно-будівельною оцінкою (рельєф, грунти, затоплюваність, сейсмічність ітп) освоєння території села є сприятливим для будівництва.

 

 

« повернутися до списку новин

rada.org.ua - портал місцевого самоврядування


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *